Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020

Πρόσκληση προς όλους της δήμους της χώρας απευθύνει το ΥΠΕΝ να συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με θέμα την «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους».

Κάθε χρόνο, από το 2002, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας, εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Φέτος, οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2020, αφορά στην ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης στον αστικό ιστό καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται φέτος στην προώθηση των προσβάσιμων μεταφορών και της προσβάσιμης πόλης για όλους.

europaiki-evdomada-kinitikotitas

Το σύνθημα για το φετινό θέμα της πράσινης μετακίνησης με μηδενικούς ρύπους είναι το: «Μετακινήσου υπεύθυνα!» στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι κάθε μετακίνηση μπορεί να αποτελέσει μια πράξη ευθύνης, αφού κάθε μία από αυτή «αφήνει» το δικό της ενεργειακό αποτύπωμα. Και ο στόχος της Ευρώπης -και της Ελλάδας- είναι το αποτύπωμα των μετακινήσεων να γίνει φιλικά ουδέτερο, δηλαδή μηδενικό. Η «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τους φιλόδοξους στόχους μιας Ευρώπης ουδέτερου άνθρακα έως το 2050, βάσει και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, τουGreenDeal.

Η Ηλεκτροκίνηση, το Ποδήλατο, οι προσβάσεις για όλες τις μετακινήσεις και η πεζοπορία βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο. Θέματα που αναδεικνύει άλλωστε στην πράξη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με συγκεκριμένη πράσινη ατζέντα.

Γίνεται γνωστό ότι η πλατφόρμα εγγραφής θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή μέχρι και σήμερα, δηλαδή την 16η Σεπτεμβρίου 2020. Οι Δήμοι στο εντωμεταξύ μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις: https://mobilityweek.eu/home/,καθώς και στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του Υπουργείου, στο www.ypeka.gr, στην ανάρτηση Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020.

Πέρυσι συμμετείχαν 86 ελληνικές πόλεις και υπενθυμίζεται ότι η Καρδίτσα και το Ρέθυμνο απέσπασαν πολύ σημαντικές διακρίσεις-καταλαμβάνοντας την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα- στις κατηγορίες τους.

Δείτε κάποιες δράσεις που ξεχωρίσαμε παρακάτω:

ΑΘΗΝΑ | «Περπατήστε & Ποδηλατήστε μαζί μας» από το
Stavros Niarchos Foundation Cultural Center. Περισσότερα:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | 5 ώρες δωρεάν ποδηλασίας, κατεβάζοντας ένα app.
Περισσότερα:

ΚΩΣ | Νυχτερινή ποδηλατάδα, πλαισιωμένη από μουσικά και χορευτικά δρώμενα
Περισσότερα:

ΤΡΙΠΟΛΗ | Τα καφέ θα πραγματοποιούν τις διανομές τους αποκλειστικά με πατίνια και άλλα μεταφορικά μέσα μηδενικών εκπομπών ρύπων
Περισσότερα:

Υποστηρίζουμε την πράσινη μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την κάνουμε πιο γρήγορη και εύκολη με την εφαρμογή Πάμε Στάση! Κατέβασέ την εφαρμογή για Android και iOS συσκευές μέσω Google Play ή App Store, αντίστοιχα.

Πηγή: ecopress.gr