Πώς μπορώ να προστατευτώ από τον Κορωνοϊό στα ΜΜΜ;

Δεδομένου ότι ο νέος κορωνοϊός (Coronavirus) έχει εξαπλωθεί με γρήγορους ρυθμούς σε διάφορα μέρη του κόσμου και πρόσφατα στη γειτονική Ιταλία, όπου και καταγράφονται ήδη εκατοντάδες κρούσματα αλλά και θάνατοι, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εφιστά την προσοχή του ιατρικού κόσμου της χώρας, προκειμένου να τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσης του ιού.

Σε γενικές γραμμές, οι ιοί μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (με βήχα ή φτάρνισμα), είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των χεριών. Αν κάποιος λοιπόν αγγίξει ένα μολυσμένο αντικείμενο και στη συνέχεια ακουμπήσει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του, μπορεί να νοσήσει.

Ο ψυχρός καιρός και η συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Ένας γνωστός κλειστός χώρος που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως το τρένο, το τρόλει, το μετρό, ο ηλεκτρικός και ο Προαστιακός!

Προκειμένου λοιπόν να περιοριστούν οι πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού θα πρέπει να λαμβάνονται κάποια μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα στην περίοδο των εξάρσεων.

Οδηγίες για Επιβάτες:

  1. Πλύσιμο Χεριών

Είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών και αναπνευστική υγιεινή. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα βοηθά να καθαρίσουμε τα μικρόβια από το δέρμα. Θα πρέπει να έχουμε καθαρά τα χέρια μας, δηλαδή καλό πλύσιμο των χεριών μας όταν ερχόμαστε σε επαφή με επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες, σε δημόσιους χώρους όπως πόμολα, χερούλια σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

  1. Κάλυψη στόματος/μύτης

Θα πρέπει να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε είτε με ένα χαρτομάντιλο είτε με την εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας. Επισημαίνεται επίσης για τα άτομα που έχουν συμπτώματα για τον Κορωναϊό, η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Είναι σημαντικό ο κάθε ασθενής να παραμένει στο σπίτι του για κάποιες μέρες.

  1. Απόσταση 1 μέτρου

Nα κρατάτε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από κάποιον που ενδεχομένως να έχει μολυνθεί.

  1. Χρήση χειρουργικής μάσκας

Οι χειρουργικές μάσκες συμβάλλουν στη μη περαιτέρω διάδοση της λοίμωξης από τους ασθενείς στους γύρω τους (π.χ. συγγενείς). Εντούτοις, δεν έχει αποδειχτεί ότι οι μάσκες προσώπου είναι εξίσου αποτελεσματικές για την προστασία όσων δεν έχουν μολυνθεί.

Και η πιό σημαντική συμβουλή: Μη φοβάστε τον κορωνοϊό περισσότερο από ό,τι πραγματικά χρειάζεται! Ο πανικός δεν βοηθάει. Προς το παρόν, ο ιός αυτός δεν φαίνεται να είναι επιθετικός με τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στους ηλικιωμένους.